#Ліцей8_простір_можливостей

13:33
З Днемв вчителя

 

День працівників освіти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

 

День працівникі́в осві́ти (офіційно), або День учителя, — професійне свято працівників освіти України; відзначається щорічно в першу неділю жовтня. Всесвітній день учителів (англ. World Teachers' Day) відзначають 5 жовтня. Неофіційний День вихователя і всіх дошкільних працівників України (Всеукраїнський день дошкілля) відмічається щорічно 27 вересня.

Історія свята

Ідея святкувати День учителя задля вшанування працівників освіти з'явилася в багатьох країнах у XIX століття — в основному, заходи присвячувалися видатним місцевим педагогам або визначним історичним подіям галузі. Наприклад, День учителя в Аргентині (11 вересня) заснований у пам'ять видатного педагога-активіста, президента країни Домінго Фаустіно Сарм'єнто, а в Індії (5 вересня) — на честь філософа, громадського діяча і також президента країни Сарвепаллі Радхакришнана.

У республіках СРСР свято вчителів почали відзначати з 1965 року. Офіційно День учителя був закріплений 1980 року Постановою Президії Верховної Ради СРСР «Про святкові і пам'ятні дати». Відзначався у першу неділю жовтня. У незалежній Україні «на підтримку ініціативи працівників освіти» День учителів установлено відзначати щорічно у першу неділю жовтня (Указ Президента України № 513/94 «Про День працівників освіти» від 11 вересня 1994 року).

1966 року в Парижі на Спеціальній міжурядовій конференції було підписано документ про соціальний статус вчителів, це лягло в основу майбутнього свята. За рішенням ЮНЕСКО, Всесвітній день учителів з 1994 року відзначають 5 жовтня. Відповідні зміни дати свята були прийняті й кількома «пострадянськими країнами», зокрема в Росії, Азербайджані, Киргизстані, Вірменії. Натомість в Україні, Білорусі, Казахстані, Латвії цей день продовжують відзначати у першу неділю жовтня, як у СРСР.

В інших країнах

    Австралія: День учителя відзначається в останню п'ятницю жовтня.

    Албанія: День учителя відзначається 7 березня.

    Аргентина: в пам'ять Домінго Фаустіно Сарм'єнто, відзначається 11 вересня.

    Бразилія: День учителя (Dia do Professor) відзначається 15 жовтня.

    В'єтнам: День учителя відзначається 20 листопада.

    Індія: День учителя святкують 5 вересня (день народження Сарвепаллі Радхакришнана).

    Індонезія: День працівників освіти відзначається 25 листопада.

    КНР: День учителя відзначається 10 вересня.

    Польща: День учителя відзначається 14 жовтня (День національної освіти).

    Тайвань: День учителя святкують 28 вересня — день народження   Конфуція.

    Туреччина: День учителя святкують 24 листопада.

    Узбекистан: День учителя святкують 1 жовтня.

Переглядів: 470 | Додав: школа8 | Рейтинг: 5.0/1
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]