#Ліцей8_простір_можливостей

14:52
Тиждень природничих наук

Відповідно до річного плану роботи школи, з метою формування біологічної грамотності, дбайливого ставлення та охорони навколишнього середовища, привернення уваги до проблеми екологічного мислення, поглиблення знань з природознавчих наук та профілактики захворювань учнів з 18.04.16 по 22.04.16 пройшов тиждень наук природничого циклу

Звіт про проведення тижня природничих наук

У сучасних умовах розвитку суспільства знання про природу та навколишнє середовище  залишаються одним з основних складників змісту природничої освіти. Ці знання є основою для формування в учнів загально навчальних та спеціальних умінь, зокрема таких важливих, як уміння вести спостереження, виконувати експеримент, самостійно отримувати і переробляти інформацію. Це визначається насамперед тим, що науки про живу природу є основою пізнання навколишнього світу, розуміння законів живої природи, існування і виживання якого неможливе без збереження середовища існування. Засвоєння знань пов'язується  зі здатністю учня свідомо використовувати їх у повсякденному житті.

Основні завдання  тижня:

-          активізація методичної роботи, розвиток творчої діяльності, професійної майстерності та компетентності педагогів.

-          пропагування передового педагогічного досвіду;

-          створення у навчально-виховному процесі атмосфери успіху, яка сприяє розвитку особистості дитини, розкриттю унікальних здібностей вихованців, відчуття радості за свої досягнення, віри у власні сили, наполегливості у подоланні труднощів;

Під час проведення тижня природничих наук ми

використовуємо такі форми роботи:

  • - нестандартні уроки (уроки-мандрівки, конкурси);
  • - екологічні марафони;
  • - метод проектів;
  • - конференції та семінари;
  • - участь в екологічних акціях та операціях;
  • - конкурси поробок з природного матеріалу, малюнків, фото, плакатів, композицій;
  • - виступи екологічної агітбригади.

Керівником МО Козярук О. І. разом із вчителями природничих дисциплін розроблено  план проведення тижня, до якого включені позакласні заходи з предметів природничого циклу: біології, географії, хімії, екології, економіки. 

Тиждень проводився з метою формування біологічної грамотності, дбайливого ставлення та охорони навколишнього середовища, привернення уваги до проблеми екологічного мислення, поглиблення знань з природознавчих наук та профілактики захворювань учнів

Робота тижня була спланована так, щоб заходи охоплювали різні сфери діяльності вчителів та учнів, були цікавими, корисними, сприяли  інтелектуальному та творчому розвитку учнів.

Вчителями природничих наук організовано конкурс вікторин, кросвордів з біології, географії, хімії в якому взяли участь учні 7-11 класів.

Серед учнів 11 класів  проведена акція – проект «Бережи рідний край: батарейкам - утилізація».

Відомо, що одна пальчикова батарейка може забруднити шкідливими металами 20 квадратних метрів грунту або 400 літрів води. Це ніби бомба сповільненої дії, бо зі звичайних батарейок у грунт цинк, марганець, кадмій, нікель, ртуть. Ними насичується повітря, яким ми дихаємо, продукти харчування.

Нині в користуванні українців близько мільярди батарейок, що містять 9 тонн ртуті. Якщо така кількість металу випарується, то може забруднити всі квартири і будинки в Україні.

Через воду і повітря токсичні метали потрапляють в живі організми, в яких викликають ураження, погіршують репродуктивні здатності та викликають генетичні зміни і ракові захворювання.

Пізнавальний захід «Це цікаво» проведений учителями СковоринськоюТ. Ф. та Скрипченко В. В.

Педагоги показали вихованцям різні напрямки роботи з покращення довкілля, щоб кожен з них міг практично використати свої здібності та побачити результати роботи. Тільки тоді, коли діти самі практично щось роблять, можна сказати, що ми досягли мети. Це мала частка тієї роботи, яку ми проводимо для збереження природи, але це вже й крок на шляху до розвитку екологічного мислення та формування екологічного світогляду в учнів, які стануть у майбутньому фахівцями в різних галузях виробництва.

Учитель Смоловик В. П. провела усний журнал « Етичні правила поводження на Землі » для учнів 9 класів.

Усний журнал - форма масового поширення звань, найновiших вiдомостей бiологiчного чи валеологічного змiсту, один з важливих засобiв розширення кругозору школярiв. Вiн має на метi пiдвищити iнтерес до теми, домогтися бiльш глибоких i мiцних знань, вчасно i швидко висвiтлювати актуальнi питання. Завдання усного журналу - збуджувати допитливiсть, зародити iскру iнтересу до того чи iншого об’єкта, повiдомляти про новини, незвичайнi, рiдкіснi явища та подiї, маловiдомi факти й вiдкриття, спонукати дiтей бiльше довiдатися про них. Вибрана форма дала змогу педагогам зацiкавити учнів темою та самостійно підготувати матеріал.

Серед масових позакласних заходiв особливе мiсце належить шкiльним конкурсам. Вiдомий педагог М.В. Чехов у працi, присвяченiй шкiльним святам, писав: “Школа, яка хоче здiйснити виховний вплив, повинна звертати на дитячi розваги таку саму увагу, як i на заняття науками”.

Видатний педагог А.С. Макаренко зазначав: “Гра дає дитинi радiсть. Це буде або радiсть творчостi, або радiсть перемоги, або радiсть естетична”. І справдi, якщо вникнути в суть, то виявиться, що фiнал кожної з них, крiм усього iншого, обов’язково повинен показати, хто з учасникiв краще знає предмет, хто кмiтливiший чи спритнiший тощо. Сучаснi бiологiчнi iгри збагатили й пожвавили проведення предметного тижня природничих наук. Завдяки iграм у дiтей зростає інтерес до навчання.

Цей тип iгор сприяє формуванню мотивації до вивчення економіки, розвитку логiчного мислення, швидкого прийняття рiшень. Допомагає мобiлiзувати  пам’ять, активiзує мислення, допомагає закрiпити навчальний матерiал.

Гра « Ерудит » між командами 10-А, Б класів

В рамках тижня проведена

Науково-практична конференція «Використання косметики в підлітковому віці»

Епіграфом стали слова: «Шкіра – такий же унікум, як картина Рафаеля, знищити її легко, відновити неможливо».

Мета конференції: з’ясувати позитивний та негативний вплив хімічних складників, синтетичних матеріалів; проаналізувати негативні зміни шкіри; показати важливість знань при використанні засобів для проблемної шкіри; формування вмінь розумової й творчої діяльності, виявлення й розвиток інтересів і здібностей, активізація пізнавальної діяльності; формування в учнів екологічного мислення.

Пiдготовку  конференцію і виконали проектну роботу учні 8-Г класу

Екологічний захід  «Земля – наш дім» для учнів 11 класів розширило знання  про деградацію природи, стійкість геосистем, збалансоване природокористування та дало змогу відповісти на питання «Яка сьогодні екологічна ситуація в Україні? Як взаємодіють суспільство та природа?».

Були оголошені підсумки та  нагородження учнів – переможців Всеукраїнського конкурсу наук природничого циклу «Колосок», та Міжнародного конкурсу « Геліантус »

            За підсумками тижня було виявлено певне коло інтересів учнів для планування і проведення заходів у наступному навчальному році.

Підготовка та участь у позакласній роботі  дала змогу школярам продемонстувати  практичні навички з природничих дисциплін.  Учні 8-А класу провели акцію та виконали проект « Збережемо первоцвіти ».

Проведені заходи активізували пізнавальний інтерес учнів до вивчення географії, біології, хімії, екології, економіки; сприяли прояву ініціативи й самостійності; розкриттю індивідуальних здібностей дітей та їх талантів.  

 Тиждень природничих наук закінчився, але продовжуватиметься праця вчителів, які пробуджують творчість і пізнання, підтримують інтерес та бажання вчитися.

 

 

Переглядів: 4085 | Додав: школа8 | Рейтинг: 5.0/2
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]